Anstrengelsesastma
- Fysiobasen
- 15. mars
- 7 min lesing
Anstrengelsesutløst bronkokonstriksjon (EIB) er en midlertidig og reversibel sammentrekning av bronkial glatt muskulatur som oppstår etter fysisk anstrengelse. Tilstanden, tidligere omtalt som anstrengelsesastma, kan gi symptomer som tungpust, tetthet i brystet, piping i brystet og hoste, men kan også forekomme uten merkbare symptomer¹.

Forekomsten av EIB er høy blant personer med astma, og mellom 40 % og 90 % av denne gruppen er berørt. Likevel er det viktig å merke seg at også personer uten kjent astma kan utvikle EIB, med en estimert prevalens på opptil 20 %¹. Regelmessig fysisk aktivitet er en sentral del av god helse og har dokumenterte fordeler for alle aldersgrupper. Det paradoksale ved EIB er at fysisk aktivitet – til tross for at det kan utløse symptomer – samtidig har vist seg å redusere alvorlighetsgrad, forbedre lungefunksjon og dempe luftveisinflammasjon hos personer med astma og EIB¹.
Symptomene gjør at mange unngår fysisk aktivitet, noe som igjen kan føre til sosial isolasjon, særlig hos ungdom, og øker risikoen for overvekt og dårlig generell helse. Tidlig diagnostikk, bekreftet gjennom måling av endringer i lungefunksjon under belastning, og tilpasset behandling kan gi betydelig bedret livskvalitet. Med god oppfølging kan personer med EIB delta fullt ut i fysisk aktivitet – også på elitenivå¹.
Forekomst og risikogrupper
EIB rammer ikke bare personer med astma, men også en betydelig andel av befolkningen uten kjent luftveissykdom. Blant eliteidrettsutøvere er forekomsten betydelig høyere og varierer mellom 30 % og 70 %². Tilstanden er spesielt utbredt blant vinteridrettsutøvere. Nesten halvparten av alle langrennsløpere og 43 % av kortbaneløpere på skøyter rapporterer symptomer på EIB². Globalt anslås det at omtrent 400 millioner mennesker vil ha astma i 2024, og en stor andel av disse forventes også å være rammet av anstrengelsesutløst bronkokonstriksjon¹. Hvert år dør omkring 250 000 personer som følge av astmakomplikasjoner¹.
Årsaker og utløsende faktorer
EIB utløses av den brå økningen i ventilasjon som skjer under trening, noe som fører til økt krav til oppvarming og fuktighet i luftveiene. Hos disponerte individer fører dette til inflammasjon, nevrogen respons og vasodilatasjon, som samlet gir bronkial konstriksjon. Resultatet er symptomer som tungpust, hoste, slimproduksjon, piping og tetthet i brystet¹,³.
Astma i seg selv er et resultat av komplekse samspill mellom genetisk disposisjon og miljøpåvirkninger. Den kraftige økningen i astmatilfeller de siste tiårene tyder på at miljøfaktorer, som allergeneksponering, spiller en sentral rolle i sensibiliseringsprosessen⁴.
Faktorer som kan forverre eller utløse EIB inkluderer:
Kald og tørr luft
Forurensning som røyk eller smog
Høyt pollennivå
Luftveisinfeksjoner, som for eksempel COVID-19
Eksponering for kjemikalier, som klor i svømmebasseng⁵
Symptomer og klinisk presentasjon
Symptomer på EIB oppstår vanligvis 5 til 8 minutter etter intensiv aerob aktivitet og kan variere fra milde til moderate. De vanligste symptomene er tungpust, hoste, tetthet i brystet og piping i brystet. I sjeldne tilfeller kan det oppstå alvorlige symptomer med respirasjonssvikt.
Symptomene:
Oppstår oftere i miljøer med kald, tørr luft eller høy konsentrasjon av irritanter
Går vanligvis over av seg selv innen 30 til 90 minutter
Etterfølges ofte av en refraktærperiode på 1 til 3 timer, hvor videre aktivitet ikke utløser bronkokonstriksjon
Kan være fraværende, noe som gjør at EIB kan forbli udiagnostisert¹
Risikofaktorer inkluderer:
Personlig eller familiær astmahistorikk
Allergisk rhinitt eller atopi
Eksponering for sigarettrøyk
Deltakelse i høy-risiko idretter (f.eks. langdistanseløp, svømming, ski, sykling, vannpolo, ishockey)
Trening i områder med høy luftforurensning
Kvinnelig kjønn¹
Diagnostikk og vurdering

En grundig anamnese og klinisk undersøkelse er avgjørende for å avdekke om fysisk aktivitet er utløsende faktor for symptomene.
Standardisert diagnostikk baseres primært på måling av endringer i lungefunksjon. Dette inkluderer:
Spirometri: Måling av FEV1 før og etter trening. Et fall i FEV1 på ≥10 % bekrefter EIB³
Bronkial provokasjonstesting:
Direkte testing: Bruk av metakolin for å stimulere bronkial glatt muskulatur. Sensitivitet mellom 58,6 % og 91,1 %
Indirekte testing: Fysisk aktivitet i kontrollert miljø med kald, tørr luft
Alternative tester: Eukapnisk frivillig hyperventilasjon, tørr-pulver mannitol eller hyperosmolær saltoppløsning (4,5 %)³
Behandling og oppfølging
Ved korrekt diagnostikk og behandling skal ikke EIB begrense deltakelse i fysisk aktivitet. God astmakontroll muliggjør fullverdig deltakelse – også på høyt nivå⁶.
Behandlingen bør inkludere:
Kartlegging og eliminering av utløsende faktorer
Pasientopplæring om triggerkontroll
Medikamentell behandling ved behov⁴
Anbefalte behandlingsalternativer⁶:
Langtidsbehandling (ved dårlig kontroll):
Inhalasjonssteroider: Reduserer inflammasjon og forebygger EIB ved daglig bruk
Før fysisk aktivitet:
Beta2-agonister
Korttidsvirkende (SABA): Tas rett før aktivitet, gir beskyttelse i 2–3 timer
Langtidsvirkende (LABA): Brukes i kombinasjon med inhalasjonssteroider, gir effekt i opptil 12 timer. Skal ikke brukes daglig uten annen behandling
Leukotrienreseptorantagonister (LTRA)
Brukes for å forebygge symptomer, men har langsommere effekt
Oppvarming før aktivitet
Gradvis økende intensitet kan redusere risiko for bronkokonstriksjon
Beskyttelse mot kulde
Bruk av skjerf eller maske over munn og nese under aktivitet i kald luft
Medikamentbruk i konkurransesport
For eliteutøvere er bruk av astmamedisiner underlagt strenge retningslinjer. Mange internasjonale idrettsorganisasjoner krever dokumentasjon på EIB, ofte i form av bronkial provokasjonstest, før slike medisiner kan godkjennes til bruk i konkurranser³. Det er avgjørende at alle som konkurrerer på høyt nivå alltid konsulterer gjeldende regler før bruk av medisiner – også reseptbelagte.
Fysioterapeutisk behandling ved anstrengelsesastma
Fysioterapeuter spiller en sentral rolle i håndteringen av pasienter med anstrengelsesutløst bronkokonstriksjon (EIB), både gjennom akutt intervensjon, opplæring og langsiktig oppfølging. En viktig del av behandlingen er å sikre at pasienten får trygg og riktig informasjon om hvordan fysisk aktivitet kan gjennomføres uten å forverre symptomer. I tillegg skal fysioterapeuten kunne gjenkjenne faresignaler og bidra til tidlig identifisering av EIB hos pasienter som ikke har fått en formell diagnose.
Opplæring og forebygging

I tillegg til å følge medisinske anbefalinger og bruke foreskrevet medikasjon, kan følgende tiltak hjelpe mange med EIB:
Oppvarming før fysisk aktivitet for å redusere risikoen for bronkokonstriksjon
Generell god fysisk form øker terskelen for symptomutløsning, slik at moderat trening lettere tolereres
Trening i varme og fuktige omgivelser kan virke beskyttende på luftveiene
Unngåelse av miljøer med høye nivåer av allergener, forurensning, irriterende gasser eller partikler
Nasal pusting for å varme og fukte innåndingsluften
Bruk av maske som filtrerer kald luft – selv om dette i praksis kan være upraktisk
Nedtrapping etter trening, pusting gjennom nesen og tildekking av munn i kaldt vær
Ved røyking bør pasienten rådes til å ta kontakt med lege for røykeslutt
Akutt håndtering under behandling
Ved akutt astmaanfall under fysioterapitimer må terapeuten raskt vurdere alvorlighetsgraden. Pasienten bør plasseres i høy Fowler’s stilling (sittende oppreist med støtte i ryggen) for å lette diafragmatisk pust og eventuelt leppepust, dersom dette er hensiktsmessig. Dersom pasienten har med seg en inhalator, skal terapeuten legge til rette for egenadministrasjon, samtidig som pasienten roes ned for å redusere sympatisk aktivering⁷.
Langvarig oppfølging og trening
Mange med EIB vegrer seg for å være fysisk aktive av frykt for å forverre symptomene. Selv om det foreløpig finnes begrenset evidens for effekt av pusteteknikker og inspirasjonstrening hos astmapasienter, er det godt dokumentert at fysisk aktivitet gir betydelig forbedring i kardiorespiratorisk kapasitet for denne gruppen⁷. Fysioterapeuter har derfor en viktig oppgave i å veilede pasienter gjennom trygg og individuelt tilpasset treningsoppstart.
Det pågår også studier som undersøker effekten av fysioterapi på livskvalitet hos barn med astma, og dette kan gi ytterligere grunnlag for fysioterapeutisk intervensjon i fremtiden⁸.
I følge Guide to Physical Therapist Practice inkluderer foretrukne praksismønstre for pasienter med EIB⁹:
Mønster 6B: Nedsatt aerob kapasitet/utholdenhet assosiert med dekondisjonering
Mønster 6C: Nedsatt ventilasjon, respirasjon/gassutveksling og aerob kapasitet assosiert med dysfunksjon i sekretmobilisering
Mønster 6E: Nedsatt ventilasjon og respirasjon/gassutveksling assosiert med svikt i ventilasjonspumpen
Mønster 6F: Nedsatt ventilasjon og respirasjon/gassutveksling assosiert med respirasjonssvikt
Samspill mellom medikasjon og fysisk aktivitet
Pasienter bør instrueres i å bruke bronkodilatatorer med doseringsinhalator (MDI) omtrent 20–30 minutter før planlagt aktivitet. I samme periode bør pasienten gjennomføre lett uttøyning og oppvarming. Fysioterapeuten må være oppmerksom på bivirkninger og tegn på medikamentforgiftning, som kvalme, skjelvinger, uro, takykardi, hjerterytmeforstyrrelser og hypotensjon⁷. Hvis pasienten får symptomer som ikke er kontrollert av nåværende medisiner, skal fysioterapeuten kontakte ansvarlig lege for vurdering av dosejustering.
Overvåking av vitale tegn
Fysioterapeuten skal overvåke vitale tegn før, under og etter fysisk aktivitet for å oppdage unormale endringer i bronkopulmonal funksjon. Auskultasjon av lungene bør utføres rutinemessig for å fange opp unormale pustelyder, piping eller rhonchi. Varselsignaler på forverret astma eller medikamentreaksjoner inkluderer takypné, diaré, hodepine og oppkast. Hypoksemi kan vise seg som unormalt blodtrykksøkning⁷.
Andre hensyn ved langtidsbehandling
Langvarig bruk av inhalasjonskortikosteroider kan føre til redusert bentetthet, spesielt hos pasienter med moderat til alvorlig astma. Dette øker risikoen for brudd, særlig asymptomatiske virvelbrudd. Fysioterapeuter må være oppmerksomme på pasientens medikasjonshistorikk og utvise forsiktighet ved belastende øvelser for denne gruppen. Fysioterapi kan supplere medisinsk behandling ved status asthmaticus, med fokus på teknikker for sekretrens, hypoksemi-reduksjon og forbedret ventilasjons-perfusjonsbalanse. Aggressive teknikker, som hard perkusjon, bør unngås for å forhindre bronkospasmer⁷.
Differensialdiagnoser ved anstrengelsesutløste symptomer
Symptomer som tetthet i brystet, piping, hoste og tungpust under trening kan skyldes flere ulike tilstander i luftveiene. Diagnosen EIB kan ikke stilles kun basert på symptomer – det kreves objektive målinger av redusert lungefunksjon under eller etter trening¹.
Vanlige differensialdiagnoser inkluderer¹⁰:
Vokal cord dysfunksjon
Laryngeale eller trakeale tilstander
Luftveisinfeksjon
Gastroøsofageal refluks
Hyperventilasjonssyndromer
EIB kan også forekomme i sammenheng med underliggende tilstander som¹¹:
KOLS
Fedme
Pectus excavatum
Diafragmaparalyse
Interstitiell fibrose
Kilder:
Gerow M, Bruner PJ. Exercise Induced Asthma. Treasure Island, FL: StatPearls. 2020.: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557554/
The Conversation Winter Olympics: why many athletes will be struggling with asthma :https://theconversation.com/winter-olympics-why-many-athletes-will-be-struggling-with-asthma-90400
Asthma org. EIB :https://asthma.org.au/about-asthma/triggers/exercise-induced-bronchoconstriction/
Goodman CC, Snyder TE. Differential Diagnosis for Physical Therapists, Screening for Referral. W B Saunders Company; 2012. 298
"Exercise-induced asthma." Mayo Clinic. N.p., n.d. Web. 25 Mar. 2014. <http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/exercise-induced-asthma/basics/definition/con-20033156>.
Expert Panel Report 3 (EPR3): Guidelines for the Diagnosis and Management of Asthma. Section 4, Managing Asthma Long Term—Special Situations. http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/asthma.
Goodman CC, Snyder TE. Differential Diagnosis for Physical Therapists, Screening for Referral. W B Saunders Company; 2012.772-774
Zhang W, Liu L, Yang W, Liu H. Effectiveness of physiotherapy on quality of life in children with asthma: Study protocol for a systematic review and meta-analysis. Medicine. 2019 Jun;98(26).
APTA Guide to Physical Therapist Practice-Online. Cardiovascular/Pulmonary Preferred Practice Patterns. http://guidetoptpractice.apta.org/content/current
Schumacher Y, Pottgiesser T, Dickhuth H. Exercise-induced bronchoconstriction: Asthma in athletes. International Sportmed Journal [serial online]. December 2011;12(4):145-149: SPORTDiscus with Full Text, Ipswich, MA.
Weiler JM, Anderson SD, Randolph C, et al. Pathogenesis, prevalence, diagnosis, and management of exercise-induced bronchoconstriction: a practice parameter. Ann. Allergy. Asthma Immunol. 2010;105(6 Suppl):S1–47. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21167465. .